Τελευταία νέα

Το Blog κλείνει προσωρινά

2007-01-25

Οδεύουμε προς ρύθμιση χρεών (;;;)

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί σήμερα τον τύπο της Θεσσαλονίκης, είναι η υπόσχεση που φέρεται να έκανε ο Ορφανός σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών του ΠΑΟΚ μετά από συνάντηση με τον Βεζυρτζή.

Υποσχέθηκε, λέει, ο Ορφανός να προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών του ΠΑΟΚ.

Τώρα από που βγήκε αυτό το συμπέρασμα, εγώ δεν κατάλαβα. Άκουσα χτες τον Ορφανό, διάβασα ξανά τις δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του Μετρόπολις και του sportime.gr, αλλά δεν διακρίνω ξεκάθαρη υπόσχεση.

Είπε ότι "γνωρίζουμε τι ακριβώς οφείλει ο ΠΑΟΚ. Ποια είναι τα πρωτογενή χρέη και ποια τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις που προβλέπει η νομοθεσία." Και ότι "Η επόμενη σκέψη μας είναι για το πώς ακριβώς θα ρυθμίσουμε την κατάσταση, ώστε [...] να υπάρξει διέξοδος για τον ΠΑΟΚ".

Αυτό. Τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω.

Ας περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις και ας μην ενθουσιαζόμαστε με τα όσα γράφουν για λόγους εντυπώσεων οι εφημερίδες.

Το ζήτημα ότι α) υπάρχει σοβαρή διάθεση και πρόθεση από την πολιτεία να λυθεί το ζήτημα και β) ότι η πολιτεία έχει και σοβαρούς συνομιλητές απένταντί της στο πρόσωπο του Βεζυρτζή και όχι καρναβάλια ασφαλιστές ντυμένους προέδρους.

Τώρα από εκεί και πέρα ας δούμε και την άλλη διάσταση του θέματος (αν και σίγουρα θα με κράξετε μερικοί):

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ανώνυμη εταιρεία και έχει χρέη. Αν η ανώνυμη εταιρεία δεν λεγόταν ΠΑΟΚ αλλά (λέω π.χ.) "Κίτσος ΑΕ - εμπορία υφασμάτων" η εταιρεία θα είχε φάει λουκέτο και οι ιδιοκτήτες και διοικούντες θα είχαν μπει μέσα, γιατί επί χρόνια δεν πλήρωναν ΦΠΑ, δεν πλήρωναν φόρους, δεν πλήρωναν ΙΚΑ, δεν πλήρωναν μισθούς, προμηθευτές κλπ.

Αυτά όμως δεν γίνονται σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Βλέπε Ολυμπιακό (μετά τον Κοσκωτά), Πανιώνιο, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Άρη, Παναχαϊκή κλπ κλπ κλπ.

Άρα έρχεται ο ΠΑΟΚ και λέει "ρε παιδιά σε τόσους τα χαρίσατε, κάντε κάτι και για μας"! Αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι όμως. Ο ΠΑΟΚ μιλάει για τα χρέη προς το δημόσιο, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις αυτών. Λέει "διακανονίστε το αρχικό χρέος χωρίς προσαυξήσεις", δεν λέει "σβήστε το αρχικό χρέος", ούτε μιλάει για χρέη που έχει προς τρίτους (πρώην παίκτες, προπονητές, προμηθευτές κλπ). Δεν λέει "σβήστε και τα χρέη που έχω σε όλο τον κόσμο" όπως έγινε με την υπαγωγή στο άρθρο 44 του Άρη, της ΑΕΚ και του ΟΦΗ.

Γιατί με την υπαγωγή στο άρθρο 44 πληρώνεται μόνο το 5% των χρεών. Ακόμα και στο σουβλατζή της γειτονιάς που πήγαινε σουβλάκια στα γραφεία της ΠΑΕ.

Ξέφυγα όμως.

Ας δούμε λίγο παρακάτω: Έστω ότι γίνεται λοιπόν η ρύθμιση και εφ εξής θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να είναι συνεπής στις γενικές υποχρεώσεις του και επιπλέον να πληρώνει μηνιαίες δόσεις για να αποπληρωθούν τελείως τα χρέη προς το δημόσιο.

Θα μπορέσει;

Επενδυτής δεν έχει βρεθεί. Θα μου πείτε μπορεί να έρθει αν γίνει ο ρύθμιση, γιατί τότε το μαγαζί δεν είναι βουτηγμένο ως τα αυτιά στα χρέη και καθίσταται ελκυστικό. Και αν αργήσει να έρθει ή δεν έρθει καθόλου;

Τότε για μένα μόνη λύση είναι η πολυμετοχικότητα. Πολλοί μέτοχοι του 5% - 10% και μετοχές στον λαό του ΠΑΟΚ. Συνετή διοίκηση χωρίς ανοίγματα τύπου Μπατατούδη και χωρίς παπαριές τύπου γούμενα. Πρόεδρος σχετικός με το θέμα και το χώρο και με λαϊκό έρεισμα. Και κυρίως γεμάτη Τούμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: