Τελευταία νέα

Το Blog κλείνει προσωρινά

2007-02-22

Σκέψεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον ΠΑΟΚ


Με αφορμή την σύνεντευξη του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ν. Βεζυρτζή στην TV100 να πούμε μερικά πράγματα σχετικά με την τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΠΑΕ.

Όποιος δεν είδε τη σύνεντευξη μπορεί να διαβάσει σχετικά στο Metropolisradio.gr.

Κατά αρχήν να πούμε κάτι που δεν έχει γίνει απόλυτα ξεκάθαρο στον πολύ κόσμο:

Η αύξηση κεφαλαίου είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Ή κάνουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή έχουμε διάλυση της ΠΑΕ. Απλά πράγματα.

Τώρα το θέμα είναι πως θα καλυφθεί το ποσό των 9 εκ. €.

Το ενδεχόμενο να έρθει ένας επενδυτής και να "σκάσει" 9 εκ. € το θεωρώ προσωπικά απίθανο. Ακόμα και μετά τη διαφενόμενη (αλλά όχι ακόμα αποφασισμένη) διαγραφή των προστίμων και τη ρύθμιση των χρεών.

Άρα απευθυνόμαστε στον πολύ κόσμο του ΠΑΟΚ.

Ο κόσμος έχει δείξει ότι έχει τη δυναμική και μπορεί να μαζέψει τα λεφτά. Όπως έκανε το καλοκαίρι για τα λεφτά που πήρε ο $αλπιγγίδη$. Βέβαια τότε ήταν 1 εκ. €, αλλά μαζεύτηκε και σε πολύ μικρότερο διάστημα απ' ότι πρέπει να γίνει τώρα η αύξηση (4 μήνες).

Χώρια που τώρα παίζεται πιθανός υποβιβασμός στη Δ' Εθνική και ακόμα ακόμα και η υπόσταση της ομάδας. Ούτε αυτό έχει γίνει απόλυτα σαφές.

Συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ, γινόμαστε μέτοχοι. Αγοράζουμε κομμάτι του ΠΑΟΚ. Όπως γίνεται στο χρηματιστήριο δηλαδή.

Άρα έχουμε δικαίωμα να συμμετέχουμε στα κοινά της ΠΑΕ, να έχουμε λόγο, να εκλέγουμε και να εκλεγόμαστε.

Το πρόβλημα είναι αν έχουμε την εμπιστοσύνη ή όχι να αγοράσουμε κομμάτι της ΠΑΕ.

Δηλαδή να πάω να δώσω εγώ 100 - 1.000 - 10.000 € ή όχι; Θα πιάσουν τόπο τα λεφτά μου ή θα μου τα φαν τίποτα λ@μόγι@;

Ποιός θα διαχειριστεί τα 9 εκ € που θα μαζέψει ο κόσμος από το υστέρημά του; Και που θα πάνε τα λεφτά; Θα καλύψουν χρέη, θα μπουν κάποια στην ομάδα (αγορά παικτών πχ), τι ακριβώς θα γίνει;

Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα και εγώ μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει απαντήσεις.

Και εγώ σαν ΠΑΟΚτσης θα ήθελα να έχω απαντήσεις πριν πάω να δώσω τα Ευρώ μου.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον κόσμο είναι το εξής:

Αν εγώ σαν ΠΑΟΚτσης βάλω πχ 100 € τότε θα μου ανήκει ένα ποσοστό 0,0011% της ΠΑΕ. Ελάχιστο όπως καταλαβαίνουμε.

Άρα μπορεί τελικά να είμαστε πχ 10.000 μέτοχοι. Ή 20.000 - 30.000 μέτοχοι. Πως είναι δυνατόν να βγάλουμε άκρη; Και τι χαμός έχει να γίνει στη συνελεύσεις όπου θα μπορεί να πηγαίνει ο κάθε μέτοχος, ακόμα και αν έβαλε 0,34 € και πήρε μια μετοχή;

Εκεί έχουμε 3 λύσεις.

Η πρώτη είναι να κάνουμε 20.000 μέτοχοι γενική συνέλευση στο Παλατάκι και να γίνεται τζερτζελές.

Η δεύτερη είναι να πάμε σε λύση τύπου Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Όσοι θέλουν να αναλάβουν πρόεδροι, κάνουν ουσιαστικά προεκλογική εκστρατεία, υπόσχονται κλπ. Γίνονται εκλογές, τα μέλη (σε μας οι μέτοχοι) προσέρχονται και ψηφίζουν και βγαίνει το αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να γίνει για όλα τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ομάδα. Στο τέλος κάθε θητείας ο πρόεδρος κάνει απολογισμό και κρίνεται από τον κόσμο. Και αν του κάνει τον ξαναβγάζει αν όχι τον στέλνει σπίτι του. Και αν έχει κάνει πράξεις αξιόποινες τον στέλνει στα δικαστήρια.

Η τρίτη λύση είναι να δημιουργηθούν πακέτα μετοχών (π.χ. 1.000) και οι συμμετέχοντες σε κάθε πακέτο να ορίζουν από έναν εκπρόσωπο ο οποίος θα παρίσταται στις γενικές συνελεύσεις. Έτσι θα αποφευχθεί το φαινόμενο χάβρας και το όλο σχήμα θα είναι πιο ευέλικτο.

Να πω την αλήθεια μου εγώ είμαι υπέρ της δεύτερης λύσης. Ο κόσμος να έχει άμεση συμμετοχή, αλλά να αποφεύγεται το φαινόμενο χάβρας και μπαχάλου. Βέβαια τίθενται λειτουργικά ζητήματα, γιατί ο κάθε μέτοχος έχει διαφορετική βαρύτητα ψήφου, ανάλογα με τις μετοχές που έχει, αλλά δεν θεωρώ τέτοια ζητήματα ανυπέρβλητα πρόβλήματα.

Ο ΠΑΟΚ ανήκει στο λαό του, μας είπε ουσιαστικά ο Βεζυρζής χτες. Τότε θα πρέπει να τον αφήσουμε να διοικεί άμεσα, αλλά πολιτισμένα.

Εγώ θα συμφωνούσα και σε μια ιδέα ετήσιας συνδρομής-εισφοράς κάθε μετόχου, πχ 30 € το χρόνο. Επί 20.000 μετόχους μας κάνει 600.000 € ετησίως, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Έτσι κατά ένα μέρος μπορεί η ομάδα να αυτοχρηματοδοτείται.

Το μοντέλο μεγαλομετόχου έχει αποτύχει παταγωδώς στον ΠΑΟΚ. Οι μεγαλομέτοχοι που ήρθαν στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια (Βούλι, Μπατμαν, γούμενας) υπερ-χρέωσαν την ΠΑΕ, κάναν τη λεζάντα τους και εξαφανίστηκαν ΚΥΡΙΟΙ, χωρίς να τους αγγίξει κανείς.

Και ενδιάμεσα καλούσαν συνεχώς τον κόσμο του ΠΑΟΚ να βγάλει το φίδι απ' την τρύπα. Πότε με αγορά διαρκείας, πότε με εισφορά για να μη φύγει ο $αλπιγγίδης$ κοκ.

Και αφού ο κόσμος είναι ο μόνος που πονάει για την ομάδα και κανένας μεγαλομέτοχος, ας γίνει ο κόσμος μέτοχος και ας διοικήσει ο κόσμος.

Μοντέλα είδαμε ότι υπάρχουν.

2 σχόλια:

takola είπε...

Βασικά συμφωνώ μαζί σου. Το μοντέλο του μεγαλομετόχου-Μεσσία έχει αποτύχει. Ο ΠΑΟΚ ΜΠΟΡΕΙ να χρηματοδοτείται από το Λαό του. ΣΙΓΟΥΡΑ. Ποιο θα είναι όμως το μοντέλο διοίκησης; Εδώ σε θέλω... Εγώ προτείνω τη δημιουργία μιας Εταιρείας Λαϊκής Βάσης στην οποία θα γινόμαστε όλοι μέλη, και η οποία θα αγοράζει για λογαριασμό μας τις μετοχές. Έτσι δεν θα υπάρχουν 20.000 μικρομέτοχοι, αλλά ένας. Η Εταιρεία. Δεν ισχυρίζομαι φυσικά πως είναι πανάκεια. Κάθε άλλο. Απλά με τον τρόπο που γίνεται τώρα, τα λεφτά μας δεν θα πιάσουν τόπο και θα χαθεί μια χρυσή ευκαιρία. Και μετά μην περιμένεις όλος αυτός ο κόσμος να ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη..

DonEMO είπε...

Ωραία ας είναι η Εταιρεία ο ένας και μοναδικός μεγαλομέτοχος. Εκεί πως θα βρίσκουμε άκρη τα 20.000 μέλη της; Τα μέλη πως θα εκφράζουν τη φωνή τους;

Το πρόβλημα απλά μετατίθεται σε ένα επίπεδο πιο κάτω. Δεν αλλάζουν και πολλά.