Τελευταία νέα

Το Blog κλείνει προσωρινά

2007-05-17

Ποια εύνοια μωρέ;

Όλες τις τελευταίες μέρες από τότε που πήραμε το δάνειο των 2,2 εκ € ακούω να αναμασάν φίλαθλοι και δημοσιογράφοι ότι ο ΠΑΟΚ ευνοείται απ' την πολιτεία και σκάνδαλο και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Αποκορύφωμα αποτελεί το μήνυμα SMS που μου έστειλε φίλος αρειανός. Ιδού:

"Με σπρώξιμο - με σπρώξιμο θα πάρετε και λεφτά, ομάδα δημοσίου γίνατε,αντε..!Και με πρόεδρο τον ..Ορφανό,τσάτσοι..;Πλήρωνε ελληνικέ λαέ τα λομόγια του ΠΑΟΚ... Αλίμονο.!"

Για να δούμε τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση πρέπει α) να δούμε τι ζητάει ο ΠΑΟΚ και β) τι έγινε στο παρελθόν με άλλες ομάδες.

Πάμε λοιπόν στο α)

Ο ΠΑΟΚ ζήτησε και πήρε αυτό το δάνειο από την Εθνική με εγγυητή στο 80% του ποσού το δημόσιο για να μπορέσει να ξελασπώσει και να διευθετήσει το θέμα της αδειοδότησης της επόμενης χρονιάς. Επιπλέον ζητάει να γίνει ρύθμιση των χρεών προς το ελληνικό δημόσιο και να γίνει ένας διακανονισμός ώστε να μπορέσει να τα αποπληρώσει. Δεν ζητά διαγραφή των χρεών στο δημόσιο, και φυσικά δεν ζητά διαγραφή των χρεών προς τρίτους (παίκτες, προπονητές, προμηθευτές κλπ).

Ας δούμε τώρα και το β) σημείο.

Εδώ λοιπόν υπάρχει μια πλειάδα ευνοημένων ομάδων, οι οποίες πήραν (ή παίρνουν) λεφτά απ' το δημόσιο ή τους έγινε οριστική διαγραφή χρεών.

Ας δούμε τις περιπτώσεις μία-μία με βάση τη φετινή κατάταξη της βαθμολογίας

ΟΣΦΠ: Στις αρχές της δεκαετίας του 90 και μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, ο Ολυμπιακός χρωστάει ακόμα και στις πέτρες. Αν θυμάμαι καλά το ποσό ξεπερνούσε τότε το 1 δις δρχ (3 εκ €), σε μια εποχή που ένας μέσος μισθός πτυχιούχου ήταν στα 40-50 χιλιάρικα. Σε σημερινές τιμές θα μπορούσαμε να κάνουμε την αντιστοιχία στο περίπου 9πλάσιo με 10πλάσιο, άρα γύρω στα 27-30 εκ €. Ο Ολυμπιακός ήταν στο χείλος του γκρεμού. Εμφανίζεται λοιπόν ο Κόκκαλης και λέει ότι θα αναλάβει το γαύρο, αρκεί να διαγραφούν τα χρέη. Η Βουλή βγάζει νόμο και τα διαγράφει. Επειδή μετά και καθ' όλο το διάστημα της κυριαρχίας Κόκκαλη, ο Ολυμπιακός δεν έχει δημιουργήσει νέα χρέη, το κράτος αποφάσισε να τον επιχορηγήσει εκ νέου μέσω της αγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την ΕΡΤ για 15 εκ € για 3 χρόνια. Αυτά τα 15 εκ € τα πληρώνουμε όλοι μας στην ΕΡΤ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

ΑΕΚ: Εκεί το σενάριο είναι πιο απλό, αλλά και πιο ακριβό. Υπαγωγή στο άρθρο 44 και από τα 150 εκ € χρέη διαγραφήκαν το 95% (δηλαδή τα 142,5 εκ €). Λέγεται ότι ο εκπρόσωπος του δημοσίου δεν πήγε καν στο δικαστήριο... Τουλάχιστον η ΑΕΚ του Ντέμη είχε την τσίπα να πληρώσει τους παλιούς παίκτες, προπονητές, προμηθευτές κανονικά και όχι μόνο το 5%.

ΠΑΟ: Επειδή οι Βαρδινογιάννηδες είναι καλά παιδιά και δεν έχουν χρέη, το κράτος βρήκε άλλο τρόπο να τους δώσει λεφτά. Χορηγία φανέλας από ΟΤΕ - COSMOTE (γύρω στα 5 εκ € το χρόνο) και αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την ΕΡΤ (ναι, ναι ισχύει ότι και για το γαύρο) για 17 εκ € για τρία χρόνια.

Άρης: Υπαγωγή στο άρθρο 44. Τα 18 εκ € χρέη γίναν 0,9 εκ €. Τα υπόλοιπα διαγράφηκαν. Ο δε Άρης αντίθετα με την ΑΕΚ, δεν πλήρωσε όλο το ποσό στους παίκτες/προμηθευτές, αλλά πληρώνει μόνο το 5% σε άτοκες δόσεις. Φημολογείται ότι γνωστή ψησταριά της Βασ. Όλγας -κοντά στα παλιά γραφεία της ΠΑΕ- ξανατρέχει τον Άρη στα δικαστήρια, γιατί από τις 30.000 € που γίναν 1.500 € σε 12 άτοκες δόσεις (125 € η δόση) δεν έχει πάρει ούτε λεπτό. Επιπλέον η ΕΡΤ αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Άρη αντί 6 εκ € για 3 χρόνια.

Πανιώνιος: Εδώ είναι ίσως και το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Η ΠΑΕ Πανιώνιος είχε χρέη στο δημόσιο. Η εταιρεία ετέθη σε "καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης" όπως λέγεται και έκλεισε. Τα χρέη τα έφαγε η μαρμάγκα. Βέβαια η εταιρεία άνοιξε την άλλη μέρα με το όνομα ΠΑΕ Νέος Πανιώνιος, χωρίς χρέη, αλλά με τους ίδιους παίκτες, το ίδιο γήπεδο, δικαίωμα συμμετοχής στην ίδια κατηγορία, όλα ίδια!

ΟΦΗ: Υπαγωγή στο άρθρο 44. Τα 10 εκ € χρέη γίναν 0,5 εκ €. Όλα μέλι-γάλα.


Και ύστερα σου λένε ότι ευνοήθηκε ο ΠΑΟΚ!

Για ποιά εύνοια υπέρ του ΠΑΟΚ μας μιλάτε ρεεεε;;;;;

7 σχόλια:

hopkins είπε...

Για αυτό το θέμα με τα λεφτά από την ΕΡΤ, έχω γράψει και εγώ στο blog μου, τον Μάιο του 2006. Στο λέω μήπως θες να διαβάσεις τι έλεγα τότε, για να μην με κρίνεις κατευθείαν λόγω του ότι είμαι βάζελος.
Ήθελα να επισημάνω δύο λάθη στο ποστ σου. Απ' ότι ξέρω (δεν θυμάμαι όμως νούμερα), ο Ολυμπιακός πήρε περισσότερα από τον Παναθηναικό. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός πήρε αυτά τα λεφτά για δύο χρόνια και όχι για τρία όπως γράφεις. Φυσικά αυτό δεν το λέω για να πω ότι ο Ολυμπιακός ευνοήθηκε περισσότερο. Απλώς κάνω μια παρατήρηση.
Επίσης η γνώμη μου είναι ότι για γίνει πιο σωστό το ποστ σου, πρέπει να παραδεχτείς ότι και ο ΠΑΟΚ έχει ευνοηθεί και ευνοείται. Όπως τα γράφεις είναι σαν να εννοείς ότι ο ΠΑΟΚ δεν ευνοείται, γιατί οι άλλοι ευνοούνται περισσότερο.

_ST_ είπε...

Ο ΠΑΟΚ πηρε δανείο με ευνοικούς ορους. Αυτα τα λεφτά δεν παύει να τα χρωσταει!
Αυτη ειναι μια παρατηρηση μου σε όσους λεν οτι ευνοήθηκε.

DonEMO είπε...

@hopkins

Αναφέρεσαι φαντάζομαι στο άρθρο που είναι στη διεύθυνση:

http://hopkinsgt2.blogspot.com/2006/05/blog-post_08.html

Δεν έχω και πολλά να προσθέσω... Η ΕΡΤ μπαίνει μέσα με τα μπούνια σε κάθε παιχνίδι του γαύρου, όπως και θα μπαίνει μέσα σε κάθε παιχνίδι του βάζελου από τη νέα σαιζόν. Και εμείς πληρώνουμε την ΕΡΤ σαν τους μ@λ@κες.

Τώρα αν είναι 2 ή 3 χρόνια, για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι απόλυτα βέβαιος, αλλά δεν νομίζω ότι κάνει και τη μεγάλη διαφορά.

Για τον ΠΑΟΚ τώρα.

Όπως γράφει ο _ST_, ο ΠΑΟΚ πήρε δάνειο με ευνοϊκούς όρους. Δεν του χαρίστηκαν αυτά τα λεφτά! Αν υπάρχει εύνοια για τον ΠΑΟΚ, αυτή αφορά το γεγονός, ότι τόσα χρόνια η πολιτεία έκανε τα στραβά μάτια και άφηνε μιαν ανώνυμη εταιρεία να μην πληρώνει ΙΚΑ, φόρους, ΦΠΑ κλπ κλπ.

Αυτά τα λεφτά όμως ο ΠΑΟΚ τα χρωστάει, δεν έχουν σβηστεί μονοκονδυλιά!

DonEMO είπε...

Και να μην ξεχνάμε και το θέμα των γηπέδων:

- Ο γαύρος έχτισε ιδιόκτητο γήπεδο σε κρατικό οικόπεδο με λεφτά που ήρθαν απ' την Ολυμπιάδα! Δηλαδή απ' την τσέπη μας.

- Ο βάζελος δίνει μεν τη Λεωφόρο για να γίνει πάρκο, αλλά παίρνει πολύ μεγαλύτερο χώρο (και σε έκταση και σε αξία) στο Βοτανικό για να κτίσει το δικό του γήπεδο. Τουλάχιστον ο βάζελος θα το κτίσει μόνος του και όχι με δικά μας λεφτά...

- Η ΑΕΚ περιμένει στην ουρά, και αφού δεν δικαιούται να κτίσει στο δικό της οικόπεδο στη Φιλαδέλφεια, πιθανότατα θα πάρει δημόσια έκταση να κτίσει το γήπεδο της.

ΕΛΕΟΣ δηλαδή.

Αντίθετα στο εξωτερικό οι ομάδες για να κάνουν τα γήπεδά τους, παίρνουν χρηματοδοτήσεις από εταιρείες, των οποίων τα ονόματα δίνουν μετά στο γήπεδο.

Έτσι η Άρσεναλ έκανε το Emirates Stadium (αεροπορική εταιρεία απ' το Ντουμπάι), η Μπάγερν μαζί με το Μόναχο 1860 την Allianz Arena (γερμανική ασφαλιστική εταιρεία), το Αμβούργο την AOL Arena (η γνωστή εταιρεία ίντερνετ), η Σαλκε την Veltins Arena (γερμανική μπύρα) κλπ κλπ κλπ.

Αλλά ξέχασα, αυτοί είναι κουτόφραγκοι. Που να ξέρουν πως γίνονται οι δουλειές...

hopkins είπε...

Με το συγκεκριμένο θέμα δεν έχω ασχοληθεί και δεν ξέρω τι παίζει ακριβώς με το δάνειο του ΠΑΟΚ. Απ' ότι καταλαβαίνω, το μόνο που αλλάζει για τον ΠΑΟΚ, είναι ότι αντί να χρωστάει σε 10 μεριές, θα χρωστάει σε μία.
Από κει και πέρα και ο ΠΑΟΚ έχει ευνοηθεί κατά καιρούς. Π.χ. αυτό που αναφέρεις με τους φόρους κ.τ.λ. που θα έπρεπε να σας διαλύσουν (όπως και πολλές πολλές άλλες ομάδες) και δεν το έκαναν.
Θυμίστε μου κάτι. Τι είχε γίνει πριν λίγα χρόνια με τις ΚΑΕ ΠΑΟΚ, ΑΡΗΣ και Ηρακλής; Είχανε μπει στο 44 ή είχε γίνει ότι και με τον ποδοσφαιρικό Πανιώνιο; Κάτι από τα δύο είχε γίνει απ' ότι θυμάμαι. Κάτι που είναι εύνοια. Βέβαια ειδικά στο μπάσκετ, αν εφαρμόζονταν οι νόμοι, θα κάναμε πρωτάθλημα με 4-5 ομάδες.
Επίσης μην ξεχνάτε το γήπεδο στο μπάσκετ. Αν δεν κάνω λάθος, το έφτιαξε η πολιτεία και σας το έχει δώσει.
Σίγουρα οι ομάδες του τέως ΠΟΚ, έχουν ευνοηθεί περισσότερο και σε περισσότερα επίπεδα. Αλλά έχετε ευνοηθεί και εσείς.

_ST_ είπε...

Βασικα αν θυμαμαι καλα ειχε γινει μια ρυθμιση απο τον Βενιζέλο. Κατι σαν μινι 44 (δεν ηταν ακριβως υπαγωγή στο 44). Ο Αρης ετσι σωθηκε στο μπασκετ. ΚΑι εμεις ξεκινησαμε πριν από 2 χρόνια με μηδεν χρεη και ο κυρ-Τάκης τα καταφερε! Αλλα αυτο ειναι αλλου παπα ευαγγελιο...

Κοιτα κανεις δεν λεει οτι ο ΠΑΟΚ δεν ευννοηθηκε. Απλά το θέμα είναι ότι ζητάμε να γινει σε μας κάτι λιγοτερο από οτι εγινε σε ΠΑνιωνιο, ΑΕΚ, Αρη, ΟΣΦΠ, ΟΦΗ στο παρελθον όταν και υατοι αντιμετωπιζαν οικονομικα προβληματα

DonEMO είπε...

hopkins επειδή μιλάς για μπάσκετ, ναι κάτι τέτοιο είχε γίνει με όλες τις ομάδες μπάσκετ και όχι μόνο ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, αλλά και ΑΕΚ, Μαρούσι και χίλιες ακόμα. Βέβαια εκεί τα μεγέθη είναι εντελώς διαφορετικά. Είναι στα 2-3 εκ € και όχι στα 20-30 ή 150.

Για το γήπεδο μπάσκετ (και επειδή αυτό είναι μια καραμέλα που αναμασάται γενικώς) θα σου υπενθυμίσω ότι ναι έγινε απ' την Πολιτεία, αλλά σε οικόπεδο της οικογένειας Δεδέογλου. Και το κυριότερο η ΓΓΑ έχει δικαίωμα χρήσης του γηπέδου με προτεραίοτητα απ' τον ΠΑΟΚ.

Δηλαδή όταν έχει να κάνει μια εκδήλωση πετάει τον ΠΑΟΚ έξω!

Κατά τα άλλα νομίζω ότι δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτά που λέει ο _ST_.