Τελευταία νέα

Το Blog κλείνει προσωρινά

2007-09-24

ΠΑΟΚ - Ηρακλής 3-0: Μεταμόρφωση

ΠΑΟΚ - Ηρακλής 3-0

Με τα του παιχνιδιού ασχολούμαι σε άλλο ποστ, οπότε δεν θα αναφερθώ ξανά εδώ.

Αυτό στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι η μεταμόρφωση της ομάδας από το Φερνάντο Σάντος.
Οι παίκτες που απαξιώθηκαν από τον Παράσχο με τις περίφημες δηλώσεις "αυτούς έχουμε, τι να κάνουμε", έδειξαν ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητές τους, όταν ο προπονητής τους πιστέψει και κυρίως όταν τους στήσει σωστά στο γήπεδο.


Από το ηττοπαθές 4-5-1 του Παράσχου πήγαμε στο 4-3-3 του Σάντος. Περισσότερη πίεση ψηλά όταν δεν έχουμε μπάλα, περισσότερες επιλογές στην επίθεση με την μπάλα. Καλύτερη κυκλοφορία και δημιουργία φάσεων με μεγαλύτερη άνεση.

Ο Κωνσταντινίδης που εκτέθηκε στην Ξάνθη, επειδή του λείπει πλέον η ταχύτητα για να παίξει μπακ, μεταφέρθηκε μπροστά και αριστερά και έκανε πάρτι. Δεν είναι τυχαίο ότι δημιούργησε τα 2 από τα 3 γκολ του ΠΑΟΚ. Αντίστοιχο ρόλο έπαιξε και ο Λάκης από δεξιά.

Ο Σάλμον βρήκε περισσότερους χώρους να κινηθεί έχοντας τους αμυντικούς να ασχολούνται και με τον Κωνσταντινίδη και το Λάκη και όχι μόνο μαζί του.

Το κυριότερο όμως δεν είναι η αλλαγή του συστήματος.

Το κυριότερο είναι ότι ο Σάντος αλλάζει τη νοοτροπία. Και κάνει τους παίκτες να αισθάνονται winners και όχι loosers όπως έκανε ο Παράσχος.

Τους κάνει να μπαίνουν με τσαμπουκά και να κυνηγάν το παιχνίδι από το 1' έως το 90'. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σάββατο βάλαμε 3 γκολ. Και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι και μετά το 3-0 δεν αρχίσαμε το κουτσου-κούτσου, "άντε να τελειώσει το παιχνίδι να πάμε σπίτι μας".

Μιλάμε για μια μεταμόρφωση της ομάδας. Η ομάδα παρουσίασε μια εικόνα που επί Παράσχου δεν είδαμε σχεδόν ποτέ, και που ο ίδιος ο Παράσχος σίγουρα θα την χαρακτήριζε μαγική και εξωπραγματική.

Ήταν όμως αληθινή και ελπίζω ότι θα έχει και συνέχεια. Περιμένουμε να δούμε το επίπεδο ωριμότητας της ομάδας μας το Σάββατο στη Λεωφόρο, κόντρα στο βάζελο.

Παράσχο ελπίζω να είδες το ματς του Σαββάτο για να πάρεις μερικά δωρεάν μαθήματα προπονητικής. Για το πως στήνεις μια ομάδα και πως διαχειρίζεσαι το υλικό το οποίο έχεις στα χέρια σου.

Και ελπίζω να άκουσες και τις δηλώσεις Γιοβάνοβιτς που πήρε την ευθύνη της συντριβής 100% επάνω του. Και κάλυψε τους παίκτες του παρά την προφανή ανικανότητά τους, χωρίς να κάνει δηλώσεις του τύπου "αυτούς έχουμε, με αυτούς θα πορευτούμε".

Με αρέσει που ήθελες και σύνταξη από τον ΠΑΟΚ...

3 σχόλια:

_ST_ είπε...

Βασικά για σύνταξη είναι ο "Οτσαλαν" αλλά δεν θα την πάρει από τον ΠΑΟΚ!

takola είπε...

Κοίτα, σχετικά με τον Γιοβάνοβιτς, σημασία έχει όχι μόνο το τι λες, αλλά και το πώς το λες. Θυμάμαι τον Ντουμιτρέσκου που συνήθιζε να ξεκινάει πάντα τις δηλώσεις του μετά από ήττα με το "the responsibility is all mine". Τό 'λεγε όμως μ' έναν τρόπο αποφθεγματικό και σίγουρο. Χωρίς κλυδωνισμούς και χωρίς μελοδραματισμούς. Αυτός ο Γιοβάνοβιτς έχει ένα ύφος σαν να βρίσκεται λίγο πριν την κατάρρευση. Το λέει λες και ανακοινώνει τη συντέλεια του κόσμου. Ήταν σπουδαίος παίκτης, αλλά δεν βλέπω να διαθέτει την προσωπικότητα που απαιτείται για προπονητής. Σαν τον Παράσχο δηλαδή...

DonEMO είπε...

@_ST_

Χεχε, με τα μυαλά που κουβαλάει ο Οτσαλάν σίγουρα για σύνταξη είναι. Εκτός και αν τον πάρει η γριά όταν διώξει το Γιοβάνοβιτς.

@takola

Κοίτα μπορεί ο Γιοβάνοβιτς να έχει ένα κακομοιριασμένο ύφος, αλλά το έχει μονίμως. Ακόμα και πέρσι μετά το παιχνίδι στην Ξάνθη έτσι σαν κακόμοιρος μιλούσε. Και σίγουρα ήταν παικτούρα αλλά σαν προπονητής δεν κάνει. Είναι αντίγραφο του Παράσχου, θα συμφωνήσω.