Τελευταία νέα

Το Blog κλείνει προσωρινά

2007-10-17

Υπαγωγή στη ρύθμιση

Εξελίξεις στο θέμα της ρύθμισης χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχαμε χτες.

Αρχικά το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επίσημο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της ΠΑΕ υπογράψει τη ρύθμιση των χρεών, δεν θα φέρει την ευθύνη για την ενδεχόμενη μη αποπληρωμή των δόσεων. Κοινώς δεν δεσμεύεται η περιουσία του Ζαγοράκη και των λοιπών μελών του ΔΣ που θα υπογράψουν τη ρύθμιση.

Από εκεί και πέρα έγινε και μια ντρίπλα σχετικά με το ύψος των χρεών και τελικά το ποσό που θα πρέπει να πληρώνεται κάθε μήνα.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μπαίνει στη ρύθμιση με το ύψος των βεβαιωμένων χρεών. Αυτά με τις προσαυξήσεις είναι γύρω στα 5-6 εκ. €. Χωρίς τις προσαυξήσεις είναι 1,9 εκ. €, κάτι που μας οδηγεί σε μηνιαίες δόσεις των 16.000 € περίπου. Όταν τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις σχετικά με τα υπόλοιπα χρέη και πρόστιμα τότε τα ποσά αυτά θα υπαχθούν στη ρύθμιση, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί και το ύψος των δόσεων.

Πρακτικά βλέπουμε 2 πράγματα.

1ον) Κερδίζουμε χρόνο. Ουσιαστικά παραπέμπουμε το θέμα των χρεών στις δικαστικές καλένδες. Αυτό μπορεί να πάρει και 3-4 χρονάκια. ΑΛΛΑ τότε θα πρέπει να έχουμε υψηλή ρευστότητα ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις υψηλές δόσεις.

2ον) Η ρύθμιση Ορφανού είναι ΠΟΛΥ καλύτερη από ότι αρχικά πιστέψαμε όλοι. Μας δίνει τη δυνατότητα να μπούμε μόνο με τα βεβαιωμένα χρέη και μας δίνει την ευχέρεια να βάλουμε και τα υπόλοιπα αργότερα.

Από εκεί και πέρα δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά.

Γιατί τόσο καιρό μας λέγαν άπαντες ότι μιλάμε για 30 εκ. € του ΠΑΟΚ προς το δημόσιο;

Δεν βρέθηκε ένας χριστιανός (οικονομολόγος - νομικός) να προσέξει αυτές τις λεπτομέρειες της ρύθμισης; Έπρεπε να φτάσει η τελευταία μέρα για να το πάρουμε είδηση;

Γιατί λέγαμε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα αποσύρει τις προσφυγές τις κατά των (μη βεβαιωμένων) χρεών, αφού υπήρχε αυτό το παράθυρο;

Ή μήπως παίχτηκε-παίζεται κάτι άλλο;

Εγώ προσωπικά έχω μπερδευτεί. Δεν ξέρω αν μιλάμε για ασχετοσύνη (δεν έχω καταλάβει τι περιθώρια μου έδωσε ο Ορφανός), αν μιλάμε για εξυπνάδα (λέω ότι έχω τόσα χρέη, χρησιμοποιώ τον κόσμο σαν μοχλό πίεσης και στο τέλος σκάω το παραμύθι). Και κυρίως αν παίζεται κάτι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση η χτεσινές εξελίξεις είναι σίγουρα θετικές και μας χαρίζουν χρόνο.

Μένει να δούμε τη συνέχεια.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ta miala mas ponane...
makari na vroume ton dromo mas...!

DonEMO είπε...

Όντως πονάνε...

takola είπε...

Όντως έχεις μπερδευτεί. Η διάταξη Ορφανού είναι ένας τρόπος διακανονισμού χρεών προς το Δημόσιο. Εμείς επιλέγουμε ποια από τα χρέη μας θα υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή. Κι όπως ήταν φυσικό, επιλέξαμε να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο τα χρέη εκείνα που είναι βεβαιωμένα και που σίγουρα δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Για όλα τα υπόλοιπα προσφεύγουμε στα δικαστήρια, με διάφορες προφάσεις, για να κερδίσουμε χρόνο. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τη ρύθμιση, δεν την κάνει καλή ή κακή. Αν θες τη γνώμη μου, πάντως, είναι κάκιστη, και γι' αυτό άλλωστε δεν θα της κάνουμε ευρεία χρήση, γιατί έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα πετύχουμε κάποιον καλύτερο διακανονισμό (κατά προτίμηση χάρισμα).