Τελευταία νέα

Το Blog κλείνει προσωρινά

2008-02-26

Blogοπαίχνιδο με βιβλία

Για να χαλαρώσουμε λίγο από το ντέρμπι, τσιμπάω την πάσα που κάνει γενικώς ο _ST_ για ένα παιχνιδάκι στο Διαδίκτυο.

Θέμα αυτή τη φορά η λογοτεχνία και τα βιβλία.

Πρώτα πρέπει να απολογηθώ γιατί δεν έπαιξα την προηγούμενη πάσα: Αφορούσε ποίηση την οποία απεχθάνομαι θανάσιμα. Είναι μάλλον κατάλοιπο των κακών σχέσεων που είχα με μια χοντρή σαδίστρια φιλόλογο στο Λύκειο.

Τέλος πάντων, ας δούμε τους κανόνες του παιχνιδιού:

1. Πιάσε το βιβλίο που βρίσκεται πιο κοντά σε σένα.
2. Άνοιξε το βιβλίο στη σελίδα 123 (αν το βιβλίο διαθέτει λιγότερες από 123 σελίδες, άφησέ το και πήγαινε στο επόμενο κοντινότερο).
3. Βρες την πέμπτη περίοδο (=από τελεία σε τελεία, αν θυμάσαι) της σελίδας.
4. Ανάρτησε τις επόμενες τρεις περιόδους (δηλ. την έκτη, την έβδομη και την όγδοη).
5. Ζήτα από πέντε ανθρώπους να κάνουν το ίδιο.

Εντάξει, εγώ δεν θα πιάσω τυχαία ένα βιβλίο που βρίσκεται κοντά μου (άσε που αυτά που έχω δίπλα μου τώρα αφορούν δίκτυα Η/Υ, βάσεις δεδομένων και φόρμες Access, οπότε το αφήνω), θα πιάσω το βιβλίο που διαβάζω αυτήν την περίοδο.

Πρόκειται για το "Ο Μαιγκρέ και η νεκρή νεαρή" του Georges Simenon (Ζωρζ Σιμενόν). Ο Σιμενόν ήταν Βέλγος συγγραφέας (σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο πολύς κόσμος - ότι ήταν Γάλλος) κυρίως αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Κεντρικός του ήρωας είναι ο Γάλλος επιθεωρητής Μαιγκρέ, η γαλλική αν θέλετε έκδοση του Πουαρώ. Και θέατρο των περισσότερων βιβλίων είναι φυσικά το Παρίσι. Ο Σιμενόν έγραψε 75 βιβλία και 28 σύντομα διηγήματα με ήρωα τον Μαιγκρέ, ο οποίος είναι ένας πολύ εργατικός, συστηματικός επιθεωρητής, λάτρης του κρασιού και του αλκοόλ γενικά (όπως και ο Σιμενόν), πιστός σύζυγος (αντίθετα με το Σιμενόν) και φανατικός καπνιστής πίπας.

Επειδή δεν έχω φτάσει ακόμα στη σελίδα 123 και επειδή το βιβλίο το διαβάζω στο γερμανικά (ναι ξέρω ύψιστη διαστροφή να διαβάζεις στα γερμανικά Βέλγο συγγραφέα που έγραφε γαλλικά και να είσαι Έλληνας...) δεν πρόκειται να παραθέσω απόσπασμα.

Η ιστορία γενικώς έχει ως εξής: Μια νύχτα κατά τις 3 βρίσκεται δολοφονημένη μια νεαρή κοπέλα. Ο Μαιγκρέ έχει μόλις τελειώσει μια άλλη υπόθεση και βρίσκεται στον τόπο του εγκλήματος λίγο-πολύ κατά λάθος γυρνώντας σπίτι του και λίγο πριν φτάσει κάποιος άλλος επιθεωρητής. Αναλαμβάνει την υπόθεση και προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι της δολοφονίας.

Η κοπέλα δεν είναι από το Παρίσι, δεν έμενε στην περιοχή που βρέθηκε νεκρή, κατά πάσα πιθανότητα δεν δούλευε και ελάχιστα στοιχεία έχουν βρεθεί στην πλατεία όπου βρέθηκε. Από τη νεκροψία προκύπτει ότι ήταν νηστική αλλά μεθυσμένη και από τις πρώτες έρευνες ότι το φόρεμα που φορούσε ήταν δανεικό.

Ο Μαιγκρέ ξεκινά τις έρευνές του...

7 σχόλια:

_ST_ είπε...

και ο Πουαρώ φιλαράκι Βέλγος ήταν!!!
εχω διαβάσει και εγω κάτι ιστορίες του Σιμενον. Ωραία γράφει! Και μ'αρεσει πολύ αυτή η εποχή του μεσοπολέμου!

_ST_ είπε...

παντως για τα γερμάνικα δεν θα πω τίποτε! Εγω τους αδερφούς Καραμαζώφ διαβασα στα αγγλικά!

Par1s είπε...

Επειδή αυτόν τον καιρό πήρα την μεγάλη απόφαση να ανοίξω κανένα βιβλίο και να αρχίσω να διαβάζω, γιατί σκούρα τα πράγματα, κοντά μου έχω το βιβλίο "Αρχές Οργάνωσης και Διοικησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών"

Σελ 123 Ερωτήσεις ανακαιφαλαίωσης.

6η ερώτηση: Ποιες μορφές τμήματος υπάρχουν;

7η ερώτηση: Ποια είναι η πιο αποτελεσματική οργανοτική δομή;

Και 8η ερώτηση: Ποια είναι τα μειονεκτήματα των πολλών ιεραρχικών επιπέσων;

Τις απαντήσεις δεν τις ξέρω, είναι εκτός ύλης..

Par1s είπε...

Επιπέδων στην 8η ερώτηση και όχι επιπέσων..

DonMits είπε...

Ναι, κι ο Πουαρώ είναι θύμα της ίδιας παρεξήγησης! Ένας Βέλγος που τον περνάνε για Γάλλο!!!

Είχα διαβάσει και στο παρελθόν Σιμενόν και ιστορίες με το Μαιγκρέ, και στο πρόσφατο ταξίδι στο Μόναχο έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο με 2 μυθιστορήματα, οπότε το "χτύπησα".

DonMits είπε...

Par1s καλό διάβασμα!

Μόνο που ακούω για διαβάσματα μαθημάτων ανατριχιάζω... Μπρρρρρ

Ανώνυμος είπε...

Ζηλεύω την ικανότητά σας να δημοσιεύσει υπέροχο άρθρο - απλά ήθελα να πω σαν αυτό!