Τελευταία νέα

Το Blog κλείνει προσωρινά

2012-08-13

Ο Ιβάν Σαββίδης πήρε τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ πλέον αλλάζει σελίδα. Από την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 έχει ξεκινήσει η εποχή Ιβάν Σαββίδη.


Μέσω της κυπριακής ΔΙΜΕΡΑ ΕΠΕ (και των 2 γιων του που την έχουν) που κατέθεσε την Παρασκευή 9,95 εκ € η οικογένεια Σαββίδη έβαλε λεφτά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έχει τον έλεγχο του ΠΑΟΚ. Οι μετοχές που είχαν διάφοροι μέτοχοι (Ζαγοράκης κι η ομάδα του) μεταβιβάζονται κι αυτές στο Σαββίδη που θα έχει πλέον ένα ποσοστό γύρω στο 57%.

Η είσοδος του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ είναι ευπρόσδεκτη. Θα έλεγα κι αναπόφευκτη και θα εξηγήσω γιατί. 

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθήσαμε ένα σήριαλ γύρω από την συμφωνία σχετικά με το τι χρήματα θα παίρνει ο ερασιτέχνης από την ΠΑΕ. Είδαμε τον Κατσαρή να είναι πολύ διστακτικός στο να συμφωνήσει με την πλευρά Σαββίδη και την συμφωνία να είναι έτοιμη να σκάσει. Σύμφωνα με τα όσα λέει το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ ο Κατσαρής μάλλον δεν είχε 100% ξεκάθαρα στο μυαλό του ποια είναι η κατάσταση στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και κολλούσε σε λεπτομέρειες του τύπου "ποιος θα έχει την αξιοποίηση του σούπερ μάρκετ κάτω από τη θύρα 6, ποιος θα έχει τα κυλικεία" κλπ.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν κατάφερε και πήρε αδειοδότηση και φορολογική ενημερότητα αφενός με τα 2 εκ. € δάνειο που είχε δώσει ο Σαββίδης (πάλι μέσω της κυπριακής εταιρείας) και αφετέρου με το 1,5 εκ. € της πώλησης Σταφυλίδη. Παρά το συμμάζεμα του μπάτζετ, την πώληση Μαλεζά και την αποχώρηση Κρέσιτς, τα κουκιά εξακολουθούσαν να μην βγαίνουν, οι διακανονισμοί δεν θα μπορούσαν (και πάλι) να τηρηθούν, η UEFA θα μας έστελνε αδιάβαστους και σε 2-3 μήνες το πολύ δεν θα είχαμε ούτε φορολογική ενημερότητα. Ήταν λοιπόν επιτακτική ανάγκη να κλείσει η συμφωνία. Αυτό το κατάλαβε ο Κατσαρής και το θέμα έκλεισε. 

Η ΠΑΕ αλλάζει σελίδα κι ευελπιστούμε όλοι ότι οι καταστάσεις αυτές θα αποτελέσουν παρελθόν. Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές παικτών, ότι δεν θα πετιούνται αεριτζίδικα λεφτά, ότι θα μπουν βάσεις για να αναπτυχθεί οικονομικά η εταιρεία που λέγεται ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η δυναμική που έχει ο ΠΑΟΚ είναι τεράστια, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί. Το εμπορικό κομμάτι είναι για γέλια, η αξιοποίηση του σήματος του ΠΑΟΚ επίσης, ενώ η εμπορική διείσδυση στην ασπρόμαυρη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή. Αυτά έχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης και μπορούν να αποφέρουν μεγάλα έσοδα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. 

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ (απ' όσο μπορώ να το εισπράξω) υποδέχτηκε με χαρά την είδηση, αλλά όχι με τον ενθουσιασμό που ίσως θα περίμενε κανείς. Αυτό έχει να κάνει με το ότι έχει καεί η γούνα μας όλα τα τελευταία χρόνια κι είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Όλοι κι όλα κρίνονται φυσικά εκ του αποτελέσματος, οπότε καλό είναι να μην είμαστε υπερ-ενθουσιώδεις.

Τι έχουμε να περιμένουμε από τον Σαββίδη

Καταρχάς δεν περιμένουμε κινήσεις εντυπωσιασμού. Δεν περιμένουμε μεταγραφές αεροδρομίου, δεν περιμένουμε παχιά συμβόλαια, δεν περιμένουμε φανφάρες. Ο Σαββίδης είναι σοβαρός επιχειρηματίας, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει λεφτά για πέταμα. Σίγουρα έχει και τους δικούς του λόγους να πάρει τον ΠΑΟΚ, λόγους που ενδεχομένως έχουν να κάνουν και με τις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές του, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έρχεται να πετάξει λεφτά. Οπότε μπορούμε τουλάχιστον για φέτος να περιμένουμε ότι θα συμμαζέψει το μαγαζί, θα το κάνει να τρέχει χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη, κλείνοντας τις παλιές οφειλές και χωρίς να έχει τη δαμόκλειο σπάθη της UEFA πάνω από το κεφάλι του. Αυτά σε πρώτη φάση είναι αρκετά για να κάνουν τον ΠΑΟΚ ανταγωνιστικό, σε μια εποχή που άλλες ΠΑΕ παρακαλούνε τους υπουργούς (τους) να κάνουν φωτογραφικές διατάξεις για να πάρουν ενημερότητες και να γλιτώσουν τον υποβιβασμό. Σε δεύτερη φάση πιστεύω ότι θα πιέσει να διακανονιστούν και τα παγωμένα χρέη του ΠΑΟΚ που είναι στα δικαστήρια, οπότε η ΠΑΕ θα τρέχει χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος.

Προσωπικά καλωσορίζω τον Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ κι εύχομαι να τα καταφέρει, να μην απογοητευτεί στην πρώτη στραβή (θα υπάρξουν κι αυτές) και να πετύχει να κάνει τον ΠΑΟΚ ένα μεγάλο και σοβαρό ευρωπαϊκό σύλλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: