Τελευταία νέα

Το Blog κλείνει προσωρινά

2012-09-28

ΠΑΟΚ - ρούλης: Λιώστε τους

ΠΑΟΚ - ρούλης την Κυριακή 30/09/2012 στις 20.30 για την 5η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ 2012-2013

Ήρθε λοιπόν η ώρα του ντέρμπι και δεν γίνεται να μην ασχοληθώ με το παιχνίδι αυτό. Είχα πολύ καιρό να προλογίσω αγώνα, λίγο λόγω δουλειάς, λίγο λόγω βαρεμάρας και νομίζω ότι αυτό το παιχνίδι δεν μπορούμε να το αφήσουμε ασχολίαστο.

Αγωνιστικά οι δυο ομάδες δεν έχουν καμιά σχέση. Ο ΠΑΟΚ είναι κανονική ομάδα με κανονικό προπονητή, ομάδα νέα τόσο σε ηλικία όσο και σε σύνθεση ρόστερ. Δεν έχει δέσει 100% ακόμα, αλλά σιγά-σιγά βρίσκει τα πατήματά της. Από την άλλη έχουμε το συμπολιτάκο που έχει ρόστερ για γέλια, προπονητή για γέλια και μονίμως μεθυσμένο, σύνολο που δεν έχει καμιά συνοχή και που βασίζεται στο σύστημα "βουτάω για πέναλτι μέχρι να τσιμπήσει ο διαιτητής". Είναι προφανές ότι η αγωνιστική διαφορά των δυο ομάδων -και παρά τις απουσίες που έχουμε- είναι τουλάχιστον τεράστια, κάτι που αποτυπώνεται και βαθμολογικά. Ο ΠΑΟΚ είναι το απόλυτο φαβορί για αυτό το παιχνίδι, αλλά όπως λέω πάντα, αυτό πρέπει να αποδειχθεί και στο χόρτο.

Κλειδί για μένα είναι το πότε θα μπει το πρώτο γκολ. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα πιτσιρικάκια του συμπολιτάκου θα μπουν με τρεμάμενα πόδια στο γήπεδο κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε το ταχύτερο δυνατόν. Ένα γρήγορο γκολ στα πρώτα 15-20 λεπτά θα τους κόψει τελείως τα πόδια και το ματς θα γίνει πάρτι. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε τα φτηνά λάθη που κάναμε ας πούμε με τον Αστέρα και μας έφεραν πίσω στο σκορ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε ντέρμπι ένα παιχνίδι που έχει την προοπτική να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ΠΑΟΚ. 


Έχω την πεποίθηση ότι οι παίκτες κι ο προπονητής ξέρουν τι σημαίνει για εμάς αυτό το παιχνίδι και θα το πάρουν.

Από εκεί και πέρα δεν γίνεται να μην σταθώ και στη μη αγωνιστική πλευρά του αγώνα και να αναφερθώ σε δυο πράγματα:

1) Το παιχνίδι θα γίνει τελικά μόνο με τον κόσμο του ΠΑΟΚ και χωρίς φιλάθλους του ρούλη, καθώς παρά τη συμφωνία των δυο ομάδων η αστυνομία εισηγήθηκε αρνητικά κι η ΓΓΑ δεν έδωσε τελικά την άδεια για μετακίνηση οπαδών. Ούτως ή άλλως είναι προφανές ότι σαν κοινωνία δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για ανταλλαγές εισιτηρίων σε μεγάλα ντέρμπι. Όταν θα φτάσουμε στο επίπεδο να βλέπουμε τα μεγάλα ντέρμπι όπως πρέπει, δηλαδή σαν γιορτή και ευκαιρία για θέαμα κι όχι σαν πόλεμο, τότε θα είμαι ο πρώτος που θα είναι υπέρ της ανταλλαγής εισιτηρίων. Μέχρι τότε, προτιμώ την «αποστείρωση» ώστε τα παιχνίδια να γίνονται με ασφάλεια για όλους.

2) Έχουμε την Κυριακή τη σύγκρουση δυο ομάδων με (διαχρονικά) διαφορετική φιλοσοφία: από την μια έχουμε τον ΠΑΟΚ που ξεπούλησε το μισό του ρόστερ τους τελευταίους 12-15 μήνες, ώστε να είναι σε σχετικά καλή οικονομική κατάσταση. Βιτόλο-Κοντρέρας-Βιερίνια-Μαλεζάς-Κρέσιτς-Σταφυλλίδης-Ίβιτς-Χαλκιάς-Τσιρίλο αποχώρησαν από την ομάδα με διάφορους τρόπους (οικειοθελώς χαρίζοντας χρήματα, με πώληση, με λήξη συμβολαίου κλπ) ώστε να εισρεύσουν χρήματα στην ομάδα και να ελαφρυνθεί το μπάτζετ και για να μπορεί ο ΠΑΟΚ να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, αλλά και αξιόπιστος σαν σύλλογος. Αυτό κόστισε βέβαια στον αγωνιστικό τομέα με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό από τους γελοίους αυστριακούς. Από την άλλη έχουμε μια ομάδα που έσβησε τα χρέη της πριν από 6-7 χρόνια με την υπαγωγή στο άρθρο 44, που φέσωσε τον Έλληνα φορολογούμενο με τις οφειλές στους τότε παίκτες, μια ομάδα που χτίστηκε στα ψέμματα και στα μεγάλα λόγια κι έκανε κιόλας 23-24 εκ. € νέα χρέη (δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ της gazzetta.gr). Μια ομάδα που χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά και ... ισπανικά, μια ομάδα που έχει φάει 12-15 προσφυγές από πρώην παίκτες της, που εκλιπαρεί να μπει εκ νέου σε άρθρο διαχείρισης-διαγραφής χρεών αλλά και σταματημού του κυνηγητού (το περίφημο άρθρο 99), μια ομάδα που δεν πήρε άδεια συμμετοχής στη Σούπερ Λιγκ, που δεν είχε φορολογική ενημερότητα, που δεν μπορούσε να εκδώσει δελτία στους ποδοσφαιριστές της, αλλά συμμετέχει παρόλα αυτά στη Σούπερ Λιγκ με τις πλάτες του γνωστού αρειανού υφυπουργού αθλητισμού, ενώ θα έπρεπε να υποβιβαστεί στη Δ' Εθνική. Άρα δεν έχουμε απλό αγώνα δυο ομάδων, αλλά δυο διαφορετικών κόσμων και φιλοσοφιών. Αυτόν που λέει ότι προσπαθώ να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου με αγωνιστικό κόστος και σε αυτόν που λέει ότι αγνοώ τους κανόνες, χρεώνω τους πάντες και μετά βάζω τα κλάματα και τον υφυπουργό να με ξελασπώσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: